LLIBRE DE LECTURA “L’HOME QUE CALCULAVA”

L’home que calculava (en portuguès, O homem que calculava) és una novel·la escrita per l’escriptor i professor de matemàtiques brasiler *Malba *Tahan, el vertader nom de les quals era Julio César de *Mello i Souza. Aquesta obra pot ser considerada al mateix temps com una novel·la i com un llibre de problemes i curiositats matemàtiques. El propi autor va reconèixer que un dels seus objectius en escriure-ho va ser el de contribuir a popularitzar les matemàtiques, presentant-les para açò no ja de forma abstracta o en contextos merament simbòlics, sinó integrades als esdeveniments i travessades per molts altres aspectes, com a qüestions morals i d’història.
Aquest llibre uneix l’útil i quotidià amb la matemàtica per mitjà de llegendes i històries que ho fan amè, i mitjançant les quals ens ensenya, d’una manera lògica i deductiva, com es resolen els problemes que allí s’exposen.
El seu protagonista se’ns fa immediatament simpàtic perquè és senzill, comunicatiu, solidari; interessat en els problemes aliens i sensible al cant poètic.
Publicat per primera vegada a Brasil en 1938,1 L’home que calculava uneix matemàtiques amb ficció i història.
Una altra particularitat en la composició estètica d’aquesta obra és que el narrador pren part en la història que ell mateix narra, encara que no és el personatge principal.
Al llarg de la narració es mostra amb freqüència la devoció dels personatges a la religió musulmana. No obstant açò, les reflexions místiques són exposades com a element discursiu dins de la construcció dels personatges i del món àrab que es recrea en aquesta ficció.

El Hombre que Calculaba – Malba Tahan